Röntgenhoitaja palkka Suomessa

Röntgenhoitaja palkka Suomessa

Röntgenhoitaja palkka Suomessa

Potilasta diagnostisen ja terapeuttisen radiografian menetelmin hoitava ja tutkiva röntgenhoitaja ovat merkittävässä roolissa taudin- tai terveydentilan määrittämisessä. Millaisen korvauksen tästä työstä oikein saa? Tässä artikkelissa tarkemmassa käsittelyssä on röntgenhoitaja palkka ja siihen olennaisesti vaikuttavat tekijät.

Mitä röntgenhoitaja tekee?

Röntgenhoitaja on vastuussa potilaalle suoritettavista ultraääni-, magneetti-, röntgen- ja isotooppitutkimuksista sekä niihin olennaisesti liittyvistä sädehoidoista ja toimenpiteistä. Tällaisten radiologisten tutkimusten avulla on saada aikaan laadukas, diagnosoitavissa oleva tutkimustulos, joka puolestaan auttaa lääkäriä potilaan terveydentilan arvioinnissa (esim. onko varvas murtunut).

Tässä vain muutamia esimerkkejä kaikista röntgenhoitajan monipuolisista työtehtävistä:

  • Tutkimusvälineiden ja -laitteiden käyttövalmiuden ja laadun tarkistus
  • Potilaan asettelu ja valmistelu kuvaukseen
  • Tutkimusaineiden valmistelu
  • Röntgenkuvien käsittely, analysointi, arkistointi ja tarvittaessa tulostus
  • Sädehoidon suunnittelu ja toteutus (terapeuttinen radiografia)

Röntgenhoitajan työ uudistuu jatkuvasti teknologian kehittyessä, joten henkilön tulee olla valmis oppimaan ja kehittämään itseään.

Röntgenhoitaja koulutus

Röntgenhoitajaksi pääseminen edellyttää, että henkilö on suorittanut röntgenhoitajan opinnot (röntgenhoitaja, AMK, radiografia ja sädehoito). Koulutus on laajudeeltaan 210 opintopistettä ja sen pituus on noin 3,5 vuotta.

Opinnot on mahdollista suorittaa päivä- tai monimuotototeutuksena. Kyseistä koulutusta tarjoavat esimerkiksi nämä ammattikorkeakoulut:

  • Oulun ammattikorkeakoulu (OAMK)
  • Metropolia ammattikorkeakoulu (Metropolia)
  • Turun ammattikorkeakoulu (Turun AMK)
  • Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu (Savonia)
  • Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK)

Perinteisen AMK-tutkinnon jälkeen omaa osaamista on mahdollista syventää esimerkiksi yliopistossa, täydennyskoulutuksissa ja/tai ylemmässä ammattikorkeakoulussa. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi tämä ylemmän AMK:n tutkinto: Terveysala (ylempi AMK), bioanalyytikko/röntgenhoitaja, kliininen asiantuntija.

Röntgenhoitaja palkka

Röntgenhoitaja palkka vaihtelee hieman sen mukaan, mistä tietoa oikein tarkastelee.

Duunitorin mukaan röntgenhoitaja kuukausipalkka on 3 385 euroa. Kuntasektorilla ansiot olivat 3 415 euroa (laskettu yli 2 200 palkasta) ja yksityisellä puolestaan 3 198 euroa (laskettu yli 340 palkasta).

Oikotien datan mukaan (50+ ilmoitettua palkkaa) röntgenhoitaja keskipalkka on 3 100 euroa. Samaisen tiedon perusteella mediaani asettuu puolestaan 2 950 euroon (palkkahaitari 2 475–4 000 e/kk).

Tilastokeskuksen tietojen valossa (2 200+ palkkaa) röntgenhoitaja palkka on keskimäärin 3 688 euroa kuukaudessa ja mediaani peräti 3 431 euroa per kuukausi.

Röntgenhoitajat ympäri maata ovat ilmoittaneet ansioitaan myös Palkkavertailu -sivustolle. Sieltä löytyvän tiedon perusteella (yli 260 ilmoitusta) röntgenhoitajan palkka on keskimäärin 2 716 €/kk. Palkkahaitari on ilmoitusten perusteella 800–4 000 euroa, ja keskipalkka asettuu 2 500 euron tietämille.

Otetaan mukaan vielä yksi datakokonaisuus toissa.fi -sivustolta. Ammattikorkeakoulujen uraseurantakyselyihin vastanneiden mukaan (370+ vastaajaa) kuukausittainen röntgenhoitaja mediaanipalkka on 2 900 euroa. Neljännes tienasi 2 675 e/kk tai alle, ja neljännes puolestaan 3 300 e/kk tai enemmän.

Röntgenhoitaja palkka & vaikuttavat tekijät

Kuten voit ylempää nähdä, röntgenhoitaja palkka ei ole yksi ja sama kaikille. Siihen voivat vaikuttaa monet asiat, mukaan lukien:

  • Koulutustausta: Lisäpätevyydet, kuten ylemmän AMK-tutkinnon suorittaminen, voivat tuoda mukanaan isommat ansiot.
    • Aloitteleva röntgenhoitaja / harjoittelija: Harjoittelussa sekä aloittelevilla röntgenhoitajilla palkka voi olla paljon normaalia alhaisempi. Tämä näkyy hyvin Palkkavertailu-sivustolle tehdyissä ilmoituksissa, koska kukaan vuosia röntgenhoitajana täysipäiväisesti työskennellyt ei tienaa 800 euroa kuukaudessa.
  • Työllisyyssektori: Palkka voi vaihdella sen mukaan, työskenteleekö röntgenhoitaja esimerkiksi terveyskeskuksessa vai yksityisen lääkäriaseman isotooppi- tai sädehoito-osastolla.
  • Kokemus: Mitä enemmän työvuosia löytyy mittarista, sitä korkeammat ovat yleensä myös tulot.
  • Sijainti: Isoissa kaupungeissa palkka on yleensä hieman korkeampi kuin syrjäisemmillä alueilla.

Röntgenhoitajat tekevät Suomessa tärkeää työtä terveydenhoitoalalla, eikä heidän rooliaan sovi väheksyä. Monipuolisista työtehtävistä on mahdollista saada ihan hyvätasoista palkkaa, jolla tulee vähintäänkin kohtalaisesti toimeen.